Ciąża to niezwykle szczególny czas w życiu każdej kobiety. Postrzeganie świata zmienia się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Gdzieś z tyłu głowy pojawia się myśl, że nie jesteśmy już odpowiedzialne tylko za siebie, ale i za nowe życie. Każda z nas w trakcie okresu ciążowego ma pewne obawy związane z wykonywaniem najprostszych czynności jak odżywanie czy aktywność fizyczna. Jest to całkowicie normalne, zwłaszcza w przypadku pierwszej ciąży, kiedy nasza wiedza jeszcze raczkuje. Jak zatem powinna wyglądać dieta w ciąży?
Pamiętaj o dziecku
Przyzwyczajenie się do myślenia o dobru dziecka nierzadko wymaga czasu. Trudno jest z miejsca przestawić swój tok myślenia na tryb „dziecko w brzuchu”. Układając swój codzienny jadłospis należy pamiętać, że wszystko, co wrzucamy w siebie podczas posiłków ma bezpośredni wpływ na rozwój płodu. Szczególnie ważne są pierwsze tygodnie ciąży, kiedy nasze dziecko dopiero się kształtuje. Składniki odżywcze, które dostają się do naszego krwiobiegu dostają się do macicy, dzięki czemu nasze jeszcze nienarodzone dziecko może komfortowo się rozwijać. Dlatego tak ważne jest, aby dieta w ciąży była urozmaicona i bogata w te elementy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu.
Podstawowe zasady odżywania w ciąży
Zachowaj umiar
Kobietom w ciąży często wydaje się, że obecność dziecka w łonie daje nam prawo do pochłaniania dwa razy większych porcji niż do tej pory. Oczywiście, ciąża zwiększa zapotrzebowanie organizmu na spożywane kalorie i składniki odżywcze, lecz nie może to być wymówka do obżerania się do granic możliwości. Jedzmy więcej, ale z rozsądkiem.