W okresie jesienno-zimowym jesteśmy najbardziej narażone na wirusy i bakterie, które tylko czyhają na osłabienie naszego układu odpornościowego. Oglądając telewizję można zauważyć widoczny wzrost emisji reklam przedstawiających suplementy diety, które mają gwarantować ochronę przed infekcjami. Jednak sztuczna suplementacja to zdecydowanie za mało, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem. Na pracę układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników, które odgrywają kluczową rolę w kwestii odporności organizmu w okresie najbardziej sprzyjającemu „łapanie” infekcji. Jak zatem wzmocnić swoją odporność naturalnymi sposobami? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Unikaj przegrzania i wyziębienia organizmu
Pora jesienna to czas, kiedy dostosowanie stroju do warunków pogodowych może stać się nie lada wyzwaniem. Jesienna aura sprawia niespodzianki, te miłe i te mniej przyjemne. Wychodząc wczesnym rankiem do pracy termometry mogą wskazywać zaledwie kilka kresek powyżej zera, natomiast opuszczając miejsce pracy, piękne słońce i bezchmurne niebo przyczyniają się do tego, że temperatura powietrza grubo przekracza 20 stopni Celsjusza.
Jak się ubrać? Metodą, która sprawdza się najskuteczniej jest ubieranie się „na cebulkę”. Zakładając na siebie kilka cienkich warstw odzieży zdecydowanie łatwiej jest przystosować grubość naszej warstwy ochronnej do warunków panujących na zewnątrz. Unikniecie wtedy zarówno przegrzania, jak i wyziębienia organizmu, od czego tylko niewielki krok do przeziębienia czy grypy.
Wysypiaj się
Żadna z nas nie jest robotem i potrzebuje odpowiedniej dawki snu. Nie zawsze udaje nam się przespać „przepisowe” osiem godzin, szczególnie przy prowadzeniu intensywnego stylu życia. Młode matki w pierwszych miesiącach życia swojego dziecka mogą jedynie pomarzyć o przespaniu kilku godzin z rzędu bez pobudki na przebranie pieluchy czy podanie pokarmu. Jednak warto wiedzieć, że niewysypianie się skutkuje obniżeniem odporności organizmu. Hartowanie na jesień i zimę warto zacząć od podstawowych czynności – w miarę możliwości starajmy się przeznaczać dziennie około 6-7 godzin na regenerację organizmu.
Zdrowa dieta
Wiele problemów zdrowotnych bierze się ze źle dobranej diety. Żywność genetycznie modyfikowana, bogata w szkodliwe konserwanty i barwniki to pierwszy krok do obniżenia odporności organizmu. Aby nasz układ immunologiczny miał szansę obronić się przed wirusami i bakteriami niezbędne jest dostarczanie do organizmu składników odżywczych, minerałów i witamin.
Jeśli w Waszym jadłospisie brak warzyw i owoców – okres jesienno-zimowy to dobry czas, aby zmienić nawyki żywieniowe. Warzywa i owoce zawierają moc witamin jak witamina A,C,E. Warto wybierać produkty wzbogacone o naturalne antyoksydanty, jak również probiotyki – kiszonki to ich naturalne środowisko występowania.
Zdrowe tłuszcze
Nasi rodzice często „męczyli” nas tranem, który w płynnej postaci jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt la temu był zmorą dzieci i młodzieży. Dzisiaj tran często przyjmuje się w postaci tabletek. Naturalne kwasy omega-3 wzmacniające odporność występują również w rybach: łososiu, tuńczyku, makreli czy owocach morza. Warto włączyć do swojej diety awokado czy orzechy włoskie – w również znajdziecie wysoki poziom kwasów omega-3.
Aktywność fizyczna a odporność
Jeśli myślicie, że sport to droga tylko i wyłącznie do zgrabnej sylwetki to jesteście w błędzie. Sport to zdrowie, o które trzeba dbać na różnych frontach. Ćwiczenia zbawiennie wpływają na nasz układ immunologiczny i pomagają zwiększyć wydolność organizmu. Podczas umiarkowanego wysiłku organizm wydziela endorfiny, które dodatkowo wprawiają nas w dobry nastrój.