Walory dekoracyjne szkła doceniali już starożytni Egipcjanie. Przez tysiące lat szklane naczynia ozdobne towarzyszyły ludziom w najpiękniejszych chwilach ich życia – podczas ważnych uroczystości, przyjęć czy wesel. Jaka jest ich rola dzisiaj?
Z czego są wykonane
Mówiąc o szklanych naczyniach ozdobnych możemy mieć na myśli jeden z kilku rodzajów przedmiotów tego typu. Najbardziej widoczna jest oczywiście różnica w materiale, z jakiego zostały wykonane.
Szkło kryształowe, zwane też ołowiowym, było powszechnie spotykane w roli dekoracji jeszcze w latach 90-tych. W chwili obecnej nie jest specjalnie popularne – być może ze względu na skojarzenia z poprzednią epoką. Podobnie – niezbyt często spotyka się obecnie szkło barwione. Typowe dla czasów dzisiejszych szklane naczynia ozdobne są więc dekoracyjne nie tyle ze względu na materiał, z którego są tworzone (tym bywa często zwykłe szkło, niekiedy w połączeniu z elementami ceramicznymi) – ile swój kształt i formę.
Szkło ozdobne – zastosowania
Chociaż szklane naczynia ozdobne może być z powodzeniem eksponowane jako element wystroju mieszkania, ich głównym przeznaczeniem pozostaje uświetnianie rozmaitych uroczystości. Bardzo często stanowią dekorację stołów podczas uroczystości weselnych, chrzcin czy uroczystych przyjęć z okazji komunii. Jaką przybierają formę? Okazuje się, że bardzo zróżnicowaną.
Powszechnie spotyka się wazony i pojemniki na kwiaty. Ten rodzaj szkła dekoracyjnego jest o tyle ciekawy, że nie stanowi ozdoby sam w sobie. Oczywiście musi być estetyczny, nie może jednak dominować nad kompozycją florystyczna, która spocznie w jego wnętrzu. Z tego względu w ostatnich latach popularne są przede wszystkim wazony skromnej, minimalistycznej wręcz formie.
Szklane misy mogą mieć z kolei dwojakie zastosowanie. Mówiąc o szklanych naczyniach ozdobnych tego typu możemy bowiem mieć na myśli zarówno te, które mają przeznaczenie czysto dekoracyjne (znajdą się w nich elementy takie jak kompozycje z drobnych kamieni lub dekoracyjnego żwiru, świece itp., a one same będą stanowiły gustowne tło) lub będą służyły serwowaniu żywności – na przykład owoców, słodyczy czy nawet napojów.
Karafki, kompotierki, patery i bomboniery służą głównie do tego ostatniego celu. Oprócz walorów dekoracyjnych ważnym elementem jest więc ich użyteczność – łatwość, z jaką goście będą mogli skorzystać z naczynia. Warto więc postawić w ich wypadku nie tylko na estetykę rozwiązania. Projektowanie takich przedmiotów jest zdecydowanie trudniejsze niż w wypadku szklanych naczyń o charakterze wyłącznie ozdobnym.