Dieta ketogeniczna – z czym ją się je?

dieta

W jadłospisie diety ketogenicznej stawia się głównie na składniki wysokotłuszczowe oraz niskowęglowodanowe. W codziennym menu znajduje się zwykle około 35 procent tłuszczów, 50 procent węglowodanów oraz 15 procent białek. Sprawdź, czy jest ona odpowiednia dla Ciebie.

Dieta ketogeniczna (ketogenna, keto) szturmem wkrada się do jadłospisów osób, które dokładnie dobierają sobie codzienny jadłospis, żeby zgubić zbędne kilogramy. Nic dziwnego, jest ona skuteczna w walce z nadprogramową ilością tkanki tłuszczowej. Do tej pory była stosowana głównie jako wspomagacz leczenia padaczki lekoopornej,
dziś wkracza na salony wśród tych, którzy chcą być fit.

Dieta ketogeniczna – główne założenia

Keton i geneza – to właśnie od tych słów pochodzi nazwa diety ketogenicznej. Głównym jej założeniem jest doprowadzenie do syntezy ciał ketonowych. Co to oznacza w praktyce? Warto zacząć od wyjaśnienia, czym są owe ciała ketonowe. Otóż na początku należy zaznaczyć, że glukoza stanowi podstawowe paliwo, jakim napędzamy nasz organizm. Pozyskujemy ją w pożywieniu głównie z węglowodanów. Stosując dietę ketogeniczną, drastycznie je ograniczamy, co organizm odczytuje jako stan głodzenia go. Broniąc się przed takim stanem rzeczy, natychmiast uruchamia magazyn tkanki tłuszczowej, aby pozyskać energię z innych źródeł. Dochodzi do procesu lipozy, czyli spalania tłuszczu. Tak powstają właśnie ciała ketonowe, rozwija się stan ketozy. W nim to właśnie ketony zastępują glukozę i stają się źródłem energii dostarczanej do komórek.

Dieta ketogeniczna i żywienie

W diecie ketogenicznej zwykle je się od 3 do 4 posiłków dziennie. Podstawą diety keto stanowią tłuszcze, a wśród nich wymienia się przede wszystkim oliwę z oliwek, olej lniany, nasiona chia, siemię lniane, orzechy, sezam, jak również golonkę, smalec oraz boczek.

Bardzo ważne jest dokładne ważenie produktów oraz obliczanie ich wartości odżywczej. To ważne. Jeśli bowiem źle obliczymy ilość węglowodanów, możemy doprowadzić do sytuacji, kiedy organizm wychodzi ze stanu ketozy, a tym samym, dieta przestaje przynosić zamierzone efekty. Warto więc stosować ją pod okiem specjalisty do spraw żywienia, można także skorzystać między innymi z cateringu dietetycznego, dobranego do indywidualnych potrzeb oraz preferencji.

Uzupełnieniem diety ketogenicznej są produkty białkowe. Wśród nich warto wymienić pełnotłuste produkty mleczne oraz wieprzowinę, wołowinę oraz jajka. Niemniej pożądane są warzywa, które zawierają dużą ilość wody. Mowa przede wszystkim o ogórkach, papryce, pomidorach czy brokułach.

Zanim przejdziemy na tą dietę, dokładnie to przemyślmy. Jest ona dietą leczniczą, którą zaleca się chorym na padaczkę. Jadłospis jest naprawdę trudny do zbilansowania.

Zapytaj eksperta: https://diet4u.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *