Bardzo często zdarza się, że ludzie cierpią na problemy żołądkowe. Mogą one być spowodowane zarówno nieprawidłowym odżywianiem się, jak i chorobami, które dopiero zaczynają dawać o sobie znać. Najczęściej wiążą się one z żołądkiem lub jelitami. Jedną z takich chorób jest gastropareza, czyli zaburzenie funkcjonowania układu pokarmowego. Każdy wie, jak dokuczliwe mogą być problemy z perystaltyką jelit. W wielu przypadkach kończy się do biegunką lub uciążliwym burczeniem, które może powodować także wzdęcia. Gastropareza to jedna z chorób, które występują z powodu neuropatii autonomicznej. Oznacza to więc, że mimo żadnych przeszkód, dochodzi do znacznego opóźnienia opróżniania żołądka.
Co to jest gastropareza?
Gastropareza to zaburzenia ruchów perystaltycznych w jelitach, które pojawia się głównie z powodu uszkodzenia zakończeń nerwowych, czego efektem jest nieprawidłowa praca mięśniówki żołądka. Konsekwencją wystąpienia gastroparezy jest spowolnienie lub całkowite zatrzymanie się treści pokarmowej na drodze z żołądka do dwunastnicy.
Pojawienie się takich problemów jest bardzo niekorzystne dla przewodu pokarmowego, gdyż ściany żołądka ulegają nadmiernemu rozciągnięciu. Dodatkowo dochodzi do tworzenia się bezoarów, czyli struktur składających się z nieprzetrawionych resztek jedzenia. Skutkiem gastroparezy jest zwiększona fermentacja pokarmu oraz nadmierny wzrost szkodliwych bakterii.
Jakie są objawy gastroparezy?
Gastropareza objawia się między innymi nudnościami i wymiotami, co jednak można łatwo pomylić z popularną niestrawnością lub zatruciem pokarmowym. Ponadto choroba ta objawia się jeszcze:
- wczesnym uczuciem sytości
- zgaga
- refluks żołądka
- niewyrównany poziom cukru we krwi
- ból w nadbrzusz
- uczucie pełności w nadbrzuszu po posiłku
- wzdęcia
Jak można wyleczyć gastroparezę?
Gastroparezę można leczyć na dwa sposoby. Jednym z nich jest zmiana nawyków żywieniowych. Najczęściej jest to pouczenie pacjenta o konieczności spożywania od 4 do 5 małych porcji posiłków oraz picie dużej ilości płynów niegazowanych. Ważne, aby pożywienie zawierało jak najmniejsze ilości tłuszczów i rozpuszczalny błonnik. Ponadto posiłki powinny być także lekkostrawne, a w przypadku problemów z trawieniem można je dodatkowo zmiksować lub rozdrobnić.
Drugim sposobem leczenia jest farmakologia. Zazwyczaj stanowi ona uzupełnienie diety. Składa się ona z trzech leków:
- metoklopramidu
- demperidonu
- erytromycyny
Istnieją jeszcze inne metody leczenia gastroparezy, jednak są one bardzo rzadko stosowane ze względu na ich wątpliwą skuteczność. Dlatego też powyższe dwa sposoby są najpopularniejsze i najefektywniejsze.